LeksykonZdrowia.pl

Owoce morza w diecie Dukana (jak kupować owoce morza w diecie Dukana)

Nie jesteśmy krajem w którym mamy bezpośredni dostęp do świeżych owoców morza z własnych połowów. Przysmaki te - tak cenione w diecie Dukana musimy importować. Każdy jednak, kto kiedykolwiek miał pecha pożywić się zepsutą krewetką wie, jak bardzo zdradliwy jest to mięczak i jak bolesne dla naszego samopoczucia może być zbyt bliskie zapoznanie się ze zleżałym kalmarem. Jak zatem kupować owoce morza będąc na diecie Dukana?

krewetka

Lepiej omijajmy hipermarkety – choć w hipermarketach najłatwiej nabyć małże, kalmary czy krewetki, to jest to najbardziej ryzykowne rozwiązanie. Owoce morza są drogie i często hipermarkety starają się sprzedać cały zapas produktów, nawet ryzykując niedyspozycję konsumentów. Powszechne są zatem praktyki odrywania poczerniałych główek krewetkom (co uniemożliwia stwierdzenie czy są świeże). Bywa tez i tak, że produkty są podwójnie zamrażane. Powszechne jest też glazurowanie – czyli polewanie owoców morza wodą, tak, by stworzyć dodatkową warstwę lodu, dzięki czemu produkt waży więcej, choć płacimy za wodę.

Sklepy rybne – najlepiej wybierać te, z renomą i zapytać sprzedawczynię w jakie dni ma dostawę owoców morza. Produkty te z reguły pochodzą z jednej, dwóch hurtowni, która ma stale dni dostaw - kupując małże czy krewetki w dniu dostawy mamy większą pewność, że są to świeże produkty.

Świeże owoce morza są w Polsce bardzo trudno dostępne – w zasadzie nie powinniśmy ich przechowywać dłużej niż dwa dni, zatem, jeśli chcemy pozwolić sobie na ryzyko, to tylko wtedy, kiedy wiemy, że posiłek przygotowywać będziemy w dniu zakupu. Krewetki świeże, nadają się do jedzenia zaledwie 24 godziny od złowienia - szanse na świeże krewetki w Polsce są więc żadne i nie należy ufać zapewnieniom sprzedawców. Krewetki zawsze kupujmy nieobrane – wtedy po barwie głowy można poznać, czy krewetka się nie zepsuła - czerniejące główki są oznaką złego zamrożenia lub przygotowania do mrożenia nieświeżej już krewetki.

Owoce morza są dość kosztowne, ale stanowią bardzo dobre urozmaicenie diety Dukana i raz na dwa – trzy tygodnie można sobie na takie danie pozwolić.