LeksykonZdrowia.pl

Dieta pudełkowa a dodatki do żywności

Obecnie żyjemy w czasach, kiedy każdy powinien mieć nawyk czytania składów kupowanych produktów. Niestety producenci przedkładają koszty ponad jakość i często wzbogacają swoje produkty różnymi dodatkami. Musimy zdać sobie sprawę ze szkodliwości spożywania chemicznych dodatków do żywności.

breakfast

Po co dodaje się dodatki do żywności?

Wiele osób, będąc w sklepie i mając do wyboru np. dwa jabłka, w tym jedno piękne, błyszczące idealnie wyglądające i drugie, mniejsze, z pozoru brzydsze, wybierze to pierwsze. Można pomyśleć „ no i co w tym złego, że wybieram ładniejsze jabłka”? Powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że te idealne owoce czy warzywa były poddane opryskom, nawozom i innym czynnościom mającym na celu poprawę ich wyglądu oraz zabezpieczenie przed szybkim psuciem. Produkty spożywcze, mające długi termin przydatności do spożycia, które normalnie powinny zepsuć się po kilku dniach czy tygodniach, zawierają konserwanty. Duża część wyrobów cukierniczych, słodyczy (galaretki, kolorowe żelki, lizaki) są wzbogacone o sztuczne barwniki, aromaty. Oczywiście, nie możemy popadać w paranoję, bać się i całkowicie unikać każdego jednego „E” w produktach. Można jednak wymienić kilka czy kilkanaście składników, których absolutnie powinniśmy unikać. Należy do nich m.in. aspartam (słodzik), erytrozyna, błękit pantotenowy, zieleń brylantowa (barwniki), karagen (zagęstnik), benzoesan sodu, azotyn potasu, azotan sodu (konserwanty) czy glutaminian sodu.

Dieta pudełkowa bez szkodliwych dodatków

Spożywanie szkodliwych dodatków do żywności może skutkować pojawieniem się różnych dolegliwości i chorób. Aby uniknąć spożywania niezdrowych produktów, należy czytać etykiety. Osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, jednak nie mają pojęcia o tym, które składniki są dobre, a które złe, lub nie mają czasu na czytanie składów, mogą skorzystać z cateringu dietetycznego. W związku z coraz większą świadomością ludzi związaną z prowadzeniem zdrowego trybu życia, wiele firm cateringowych postanowiło stworzyć zdrowe diety. Do tych firm należy m.in. Dietykieta. W dietach Dietykiety nie znajdziemy żadnych dodatków do żywności. Posiłki są pozbawione wszelkich słodzików, wzmacniaczy smaku ( w tym kostek rosołowych i innych wieloskładnikowych przypraw), konserwantów, barwników czy aromatów. Wybierając dietę pudełkową, warto wybrać taką, która stworzona jest na bazie naturalnych składników i produktów.